PVC-vloeren worden steeds populairder, maar wat is een PVC-vloer nou eigenlijk? En wat is het verschil met vinyl of ook wel ”zeil”.
Vinyl
Vinyl is sinds de jaren 80 een onwijs populair product in Nederland. Dat komt omdat een vinyl vloer in vergelijking met andere vloerbedekking erg praktisch is, makkelijk te onderhouden en het is goed bestand tegen slijtage. Met dank aan de ontwikkelingen in productie en technologie, evenaart de praktische kant van vinyl tegenwoordig ook de stijlvolle afwerking voor iedere ruimte in huis. Dit is met name te danken aan het grote aanbod van dessins dat Bronkhorst Wonen te bieden heeft. Het glimmende dat vinyl vroeger had is namelijk allang niet meer en door de vele stappen dat het gemaakt heeft is het bijna niet van laminaat of PVC te onderscheiden.
Vinyl /zijl is leverbaar op drie verschillende breedtes: 200, 300 en 400 cm breed en de lengte wel tot 30 meter. Het voordeel van vinyl is dat het los gelegd kan worden, mits het binnen een aantal vierkante meter is. Mocht het vinyl verlijmd worden, dan moet de vloer eerst geëgaliseerd worden omdat de ondergrond mooi vlak moet wezen.
PVC-Vloer
Een PVC vloer bestaat uit 8 belangrijke lagen, de eerste extra beschermende laag beschermt tegen vuil en krassen, de tweede transparante toplaag is er voor extra bescherming voor de derde laag, de dessinlaag, waarop de werkelijke kleur of natuurlijke effecten worden afgedrukt. De 5 lagen die daar onder volgen, zijn van toepassing op de compactheid van de PVC vloer en maken het PVC dan van onderaf enorm sterk en zorgen voor een geweldige akoestische demping. In deze 5 onderste lagen kan optioneel een kliksysteem worden toegepast, zodat het even gemakkelijk gelegd kan worden als laminaat of echt hout. Er kan ook gekozen worden voor een lijm PVC vloer variant die geen kliksysteem in de onderste 5 lagen heeft en deze dient dan ook volledig verlijmd te worden op de dekvloer of ondervloer.
CLICK VERSIE OF LIJM VERSIE?
- Click-versie: Click PVC vloeren zijn vloeren die zwevend gelegd worden. Dit houdt in dat de vloerdelen niet worden verlijmd of gespijkerd aan de ondervloer. Bij zwevend gelegde PVC vloeren is een ondervloer meestal voldoende om de dekvloer te egaliseren. Dit zorgt ervoor dat dit type PVC vloeren vaak goed betaalbaar zijn.
- Lijm-versie: Een verlijmde PVC vloer is lastig zelf te installeren. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met het feit dat de ondergrond geëgaliseerd moet worden. Egalisatie is noodzakelijk om te voorkomen dat de kleinste oneffenheden terug te zien zijn in de vloer. Een groot voordeel van de lijm versie is dat schade makkelijk te herstellen is. Wanneer er een plank of tegel beschadigd is in het midden van de kamer, kunnen wij gemakkelijk een plank of tegel vervangen.